sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Valoa kohti valmennuksissa

Saavuin vähän aikaa sitten kotiin tallilta, jossa olin taas ollut sunnuntai valmennuksessa. Valmennus oli tähän mennessä mieluisin ja onnistunein, vaikka aivan kaikki palat eivät loksahtaneet paikalleen. Matti oli kuitenkin hyvin kuulolla koko tunnin ajan, vaikka muutaman kerran laukan jälkeen kävi ylikierroksilla.

Valmennus alkoi 15, mutta aikataulu oli hieman myöhässä, joten aloitusaika venyi. Kävelin radalla kymmenisen minuuttia, jonka jälkeen pääsin Jennin kanssa kävelemään kentälle, kun edelliset tuntilaiset lähtivät radalle kävelemään.
Alkutunnista teimme tehtävää, jossa tultiin vasemmalta kierrokselta pituushalkaisijalle,tehtiin suoristuksen jälkeen voltti oikealle, voltin jälkeen suoristus, ja sitten voltti vasemmalle ja suunnan vaihdos ympyrän jälkeen. Jos tultiin oikealta kierrokselta, tehtiin voltti ensin vasemmalle jne...
Tehtävä sujui hyvin, Matti asettui sekä kuunteli minua. Välillä olisi tahtonut ravata, mutta pysyi kuitenkin käsissä.
Tehtävässä tärkeää oli muistaa pohjeavut ja itselläni selkeäksi ongelmaksi tuli se, että väännän itseni aina hevosen mukaan kun se kääntyy. Eli jos teen vasemmalle voltin, kaarran itseni vasemmalle, jonka johdosta en istu keskellä satulaa. Muutaman kerran taisin loppua kohden pidettyä itseni suorassa.

Käynti tehtävän jälkeen siirryttiin vapaasti menemään alkukäyntejä. Alkukäynneissa rauhoittelin Matin ravia äänellä ja tein voltteja/ympyröitä. Matti kulki rauhallisesti, mutta olihan se siltikin hieman innoissaan.
Lähdimme tekemään samaa tehtävää kuin käynnissäkin. Alkuun minulla oli ongelmia saada Matti taipumaan vasempaan kierrokseen, silloin kun tultiin pituushalkaisijalle sisään. Se pohkeesta nosti päänsä ja lähti reippaammin. Hidastin pojan sen jälkeen ja lähdin tekemään ympyrää. Tehtävä sujui hetken kuluttua todella hyvin ja Matin piti kuunnella joka hetki apuja mitä sille annan. Pari kertää suoristui todella hyvin ympyrän jälkeen pohkeella. Muutenkin ei ollut hankaluuksia vauhdin kanssa, mutta itselläni oli ongelmia oman istunnan kannalta. Ravissa korostui vielä se, että en istunut keskellä satulaa. Yritin kuitenkin tsempata, muistaa istua keskellä, olkapäät rentoina ja käsillä myötäys. Mattikin on hyvin oppinut sen, ettei myötäys tarkoita sitä, että on lupa lähteä kaahottamaan.


Pidimme pienen kävelytauon, jonka jälkeen siirryimme pääty-ympyrälle tekemään ravi-käynti ja ravi-pysähdys siirtymisiä. Tehtävän tarkoitus olisi saada hevoset herkäksi. Matti oletti aluksi, että nyt olisi laukan aika, joten otti sisäpohkeeni laukkakäskynä ja lähti vähän hanakampaa ravia. Ymmärsi kuitenkin muutaman käyntiin siirtymisen jälkeen, ettei kyseessä ollut vielä laukan vuoro. Joudun Mattia kuitenkin rauhoittelemaan äänellä ja käyntiin siirtymiset helpottivat sen rauhoittumista. Tehtävässä kaikki sujui hyvin. Alettiin siis tekemään pysähdyksiä, missä aluksi joudun hieman rajummin pidättämään sitä, mutta onneksi vain muutaman kerran. Tähänkään tehtävään ei tullut mitään yliluonnollisen vaikeata, muuta kuin, että itse roikuin liiaksi sisäohjassa (joistakin kuvista sen saattaakin huomata), valmentaja onneksi huuteli myötäämään sitä.



Kaikkien näiden tehtävien jälkeen oli viimein laukan vuoro. Laukan nostossa oli jälleen ongelmia ja laukka nousikin aika hanakasti. Laukkasimme ensin vasempaan kierrokseen ympyrällä ja laukka oli sellaista sekalaista mitä saattoikin odottaa. Laukkasimme muutamat hyvät pätkät, jonka jälkeen raviin. Ravissa Matti kuitenkin yllättäen hyppäsi pystyyn ja sen rauhoitteleminen kentälläa alkoi olla työlästä. Tehtiin siis niin, että menin Matin kanssa radalla kävelemään ja rauhoittelemaan, kun kanssani oleva Jenni laukkasi rauhassa kentällä. Kävelin vähän aikaa ja menin takaisin laukkaamaan oikeaan kierrokseen. Matti oli rauhoittunut ja yllättikin minut. Laukka oli todellä pyöreää toiseen suuntaan ja muutenkin rauhallista. Se piristi kyllä kovasti. Tämä yksi ainoa hyvä laukkapätkä riittikin ja aloin ravailemaan loppuraveja. Ravien jälkeen tietenkin loppukäynnit radalla ja talliin mussuttamaan heiniään.


Olin siis itse todella tyytyväinen valmennukseen, hiki tuli ja hyvä mieli jäi jokaisesta tehtävästi.
Matilla oli tänään pintelit ja niiden kanssa sujui paremminkin, kun edellis valmennuksessa oli huomattu, että saattoi osua takajaloillaan etusiin.
Uusi ulkoasukin saapui blogiin, mutta on vielä hieman kesken (:

1 kommentti:

  1. Matti menee jo lähellä tuota luotilinjaa. hyvältä näyttää teidän yhteistyö ja kehityksen näkee :)

    VastaaPoista